Na zabezpečenie ochrany tunela budú využívať špeciálne vozidlo

20.01.2010 Levoča

Beharovce/Branisko 20. januára (TASR) – Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Levoči dnes slávnostne uviedlo do prevádzky špeciálne vozidlo, ktoré budú môcť využívať príslušníci Hasičskej ...
Pri tejto príležitosti sa v areáli HS uskutočnila prezentácia technických možností nového tunelového špeciálu pri cvičných zásahoch hasičov počas simulovanej dopravnej nehody a požiaru osobného auta.
\"Tento špeciál bol zakúpený z prostriedkov Ministerstva vnútra SR. Jeho nadobúdacia hodnota je 862.000 eur a bude slúžiť na zabezpečenie požiarnej ochrany pre cestný tunel Branisko, \" uviedol pre TASR riaditeľ Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove Oto Regec.
Vozidlo sa od ostaných používaných áut odlišuje tým, že prešlo špeciálnymi úpravami a jeho vybavenie je na špičkovej európskej úrovni. Ako uviedol príslušník OR HaZZ v Levoči Milan Kuzma, auto je pripravené na zásahy v špecifickom prostredí, kde je pri požiari vysoké percento zadymenia a nedostatok kyslíka, čo sťažuje likvidáciu ohňa.
\"Do kabíny sa vojde šesťčlenná posádka a každý zo zasahujúcich hasičov sa dokáže pripojiť na vnútorný rozvod vzduchu, ktorý toto vozidlo obsahuje a takisto zabezpečuje dostatok vzduchu pre prácu spaľovacieho motora, \" vysvetlil jednu z výhod Kuzma.
V prípade vzniku sálavého tepla je čelo vozidla a pneumatiky možné chladiť obstrekom vody. S lafetovou prúdnicou, ktorá je inštalovaná na aute, dokáže strojník manipulovať priamo z kabíny pomocou elektronického ovládania. Ak záchranári likvidujú oheň vodným prúdom z tohto dela, dokážu zasiahnuť cieľ až do vzdialenosti 70 metrov.
Tunelový špeciál má vo výbave nadstavby osvetľovací stožiar s možnosťou ovládania pomocou riadiacej jednotky s displejom. Elektrickú energiu potrebnú pri zásahoch zabezpečuje 14-kilowattová motorová elektrocentrála. Auto má zvýšený podvozok a pohon oboch náprav s uzávierkami diferenciálov. Okrem toho má k dispozícii hydraulický lanový navijak, ktorý dokáže pohnúť bremenami s ťažnou silou do päť ton.
Krajský riaditeľ HaZZ konštatoval, že ide v podstate o tretí prototyp tohto vozidla na Slovensku. Ďalšie dva využívajú hasiči pre zabezpečovanie požiarnej ochrany tunelov Sitina a Bôrik. O bezpečnosť tunela Branisko sa v súčasnosti stará 19 profesionálnych hasičov.
 

Vyberte región